`

werkgroep genealogie

Werkgroep

Genealogie

Deze werkgroep ondersteunt in het Gemeentelijk Archief en Documentatiecentrum het genealogische luik. Vrijwillige medewerkers ontvangen en begeleiden de familiekundige vorsers in de leeszaal van het centrum, waar de onderzoeker zelfstandig de gewenste opzoekingen verricht. De beperkte tijd van deze medewerkers maakt het echter niet mogelijk om opzoekwerk in de plaats van de vorser te verrichten.

Verder organiseert de werkgroep geregeld cursussen i.v.m. het leren lezen en begrijpen van oude documenten en biedt ze lessen aan voor startende genealogen.

Deze werkgroep verzamelt, inventariseert en ontsluit genealogisch bronnenmateriaal (o.a. rouwbrieven en bidprentjes) dat ze verder bewerkt, digitaliseert en publiceert via boeken en digitale dragers.

Nieuw in het documentatiecentrum: de bevolkingsregisters van Melle (1847-1900), Gontrode (1867-1900), Laarne (1881-1890) en Kalken (1881-1890) zijn gedigitaliseerd en kunnen door de bezoekers op onze computers geraadpleegd worden. Er kan o.m. geselecteerd worden op combinaties van familienaam, voornaam, geslacht, burgerlijke stand, beroep, nationaliteit, verblijfsjaar of -periode, wijk en/of straat van de inwoners. Van deze selecties kunnen afdrukken of PDF-bestanden en afbeeldingen van de registerfolio's bekomen worden.

van niets tot iets

van niets tot iets

(inschrijven mogelijk)

* Niveau: beginner

Deze cursus is bedoeld voor mensen die nog nooit oude teksten hebben leren lezen; leren begrijpen, en is tevens bedoeld als aanvulling van onze cursus "stamboomonderzoek voor beginnende familievorsers".

De lessen worden gegeven aan de hand van gedigitaliseerd beeldmateriaal, om de letters, cijfers en woorden van de oude geschriften, in de diverse akten en documenten beter te kunnen ontleden.

Meer info en inschrijven.

Mijn stamboom opmaken

Mijn stamboom opmaken

* Niveau: beginner

Schrijf je in voor onze cursus "MAAK JE EIGEN STAMBOOM" en ontdek wie je voorouders waren en waar en hoe ze leefden Onze werkgroep genealogie organiseert een cursus stamboom onderzoek voor beginnende vorsers Van de eerste notities tot een mooie afgewerkte familiegeschiedenis.

Meer info.

Cursus Oud Schrift

Cursus Oud Schrift

* Niveau: gevorderd

Deze cursus richt zich naar personen die reeds een minimale ervaring hebben met oud schrift en is tevens bedoeld als aanvulling van onze cursus oud schrift beginners 'van niets tot iets'

De cursus bestaat uit heel wat teksten uit begin 18de en 17de eeuw, gaande van staten van goed, wettelijke passeringen... tot enquesten

Meer info.

Nieuwsflitsen

Nieuwsflitsen

  • Nieuwsflitsen
Boeken en pdf's te koop

Boeken en pdf's te koop

  • Boeken en pdf's te koop
Lijst met rouwbrieven bidprentjes en overlijdensberichten

Lijst met rouwbrieven bidprentjes en overlijdensberichten.

  • Lijst met rouwbrieven bidprentjes en overlijdensberichten.